Aastrup Deelhøj

50 m. nord for Højgård i Åstup ved Rårup i nuværende Hedensted Kommune ligger der en fredet udgravet kæmpehøj kaldt Aastrup Deelhøj (eller Dilhøj). Gravhøjen er en jættestue fra bondestenalderen omkring 3500-2800 F.Kr.18. Den var blevet udgravet i 1870 og 1937 og i 1935 modtog Mariane og Christen Mathiasen Christensen på Højgaard et diplom  for fredningen af højen. Diplomet kom fra Nationalmuseet for fredning og bevaring af Danmarks fortidsminder (foto nederst på siden). Aastrup Deelhøj - fredet gravhøj i Hedensted Kommune

Da vores familie boede på Højgaard Hvilehjem fra 1948 til 1952 (link) var Aastrup Deelhøj desuden en god hule og en fantastisk legeplads, som flittigt blev brugt af børnene på Højgaard og deres legekammerater.
Da min søster Elsebeth og jeg besøgte Rårup i 2005, måtte hun naturligvis igen ned på alle 4, for at kravle ind og se sin barndoms favorit hule.

Dilhøj. Gravhøj og jættestue. Bondestenalderen. Rårup

Højen er i følge Kend din landsby, Glud Museum (link) 16 til 18 m i diameter og er 3,5 m høj. Selve kammeret måler 1,7 meter i højden og består af 8 støtte- og 1 slutsten. Det måler 3,1 x 2,7 meter.
I sin tid havde der - ifølge fars fætter Eigil Riishede i Hornsyld - været 2 høje, men den ene var blevet nedbrudt før fredningen og de fine kampesten genbrugt i bygningen af Højgaard, der var blevet bygget som en udflyttergård efter en større brand i Aastrup landsby i 1873.

Diplom for fredning af Aastrup Deelhøj

Diplomet herunder modtog Christen Mathiasen Christensen og fars moster Mariane i 1935. Det var samme år, som de købte Højgaard i Aastrup. Diplomet kom i glas og ramme og hængt op på væggen.
Diplomet tilhører nu deres barnebarn Torben Klogborg i Rødding.

Tekst: "For fredning og bevaring af Danmarks Oldtidsminder til Gaardejer Chr. M. Christensen og Hustru, Raarup. Givet af Nationalmuseet. Den 10. December 1935"

Du kan læse om Mariane og Christen Mathiasen Christensen på denne side:  Christen Mathiasen, Højgård

Diplom for fredning. Nationalmuseet. Danmarks oldtidsminder

Fotoet øverst til venstre af Deelhøj er fra min søster Elsebeths album og formodentlig fra 1948. Billedet af Knud Ikjær og Elsebeth har jeg selv taget, ligesom fotoet af Elsebeth på vej ud af gravhøjen.
Fotoet af diplomet for fredningen af Deelhøj - har jeg affotograferet hos Torben Klogborg.
(Alle fotos er her gengivet i lav opløsning)


© Artiklen er skrevet af Gudrun Rishede, Ribe.
Husk venligst kun at kopiere citater til andre hjemmesider - ikke lange afsnit eller billeder uden aftale. Jeg vil dog blive glad for omtale af og en henvisning til denne artikel - meget gerne med et link til rishede.net 
Du må gerne downloade og udskrive til eget brug, undervisning og arkiver. Skal du bruge artiklen i større sammenhænge, eller har du tilføjelser eller rettelser, bedes du venligst henvende dig til mig. Du kan finde mine kontaktoplysninger på dette link: hjem